Curator Frits Kemp is blij dat juist het Turkse concern Eroglu zijn oog op Mexx heeft laten vallen. De onderneming heeft de modeketen woensdag overgenomen.

Kemp verwacht dat de koper trouw blijft aan de stijl van Mexx. "Ze zijn gek als ze het niet doen", zegt de curator tegen NU.nl. Hij noemt de overnemende partij "een keurig en heel serieus" bedrijf.

Overigens was de Mexx-collectie voor het komende seizoen al ontworpen. Daar gaat het in kleding en retail gespecialiseerde concern dus eerst mee aan de slag.

"Wat ik leuk vind, is dat het bedrijf echt met het merk door wil", zegt Kemp. Mexx is de eerste West-Europese keten die de onderneming heeft gekocht. Het is dan ook een strategische zet van Eroglu.

Liquideren

Er waren volgens Kemp ook andere kapers op de kust die het merk liever wilden liquideren. Als nieuwe eigenaar hadden ze de verkoop van grote voorraden Mexx-kleding kunnen verbieden om daar geld aan te verdienen.

"Nu blijven het merk en de werkgelegenheid behouden", stelt Kemp tevreden. In Nederland wil de onderneming met zo'n tweehonderd van de vijfhonderd medewerkers verder.

Huidige personeelsleden kunnen solliciteren naar de functies die overblijven. Daarbij worden de arbeidsvoorwaarden en het salaris opnieuw bepaald. Maar de curator heeft er alle vertrouwen in dat Eroglu dat "netjes" wil doen.

Keurig

Kemp is verder erg te spreken over de deskundigheid van de koper. Het bedrijf verkoopt niet alleen kledingstukken, maar maakt ze ook in eigen fabrieken.

Daardoor kan de onderneming volgens de curator goed concurreren. "Ze kunnen de collecties snel verversen." Dat moet Mexx weer aantrekkelijker maken voor het publiek.

Verstand

Welke type Mexx-filialen in Nederland weer open kunnen, laat Kemp graag aan Eroglu over. "Zij hebben daar veel meer verstand van dan ik." In februari zal het concern meer over de plannen bekendmaken.

De curator zegt dat de overname net op tijd rond is gekomen. "Het was echt kantje boord."

Modeketen Mexx maakt doorstart met tientallen winkels

Dit moet u weten over faillissementen | Winkelketens die recentelijk failliet gingen | 'Retail, autodealers en winkelketens in vrije val in 2014'