Modeketen Mexx maakt een doorstart met enkele tientallen winkels, waaronder acht in Nederland. De overnemende partij is het Turkse Eroglu, een in kleding en retail gespecialiseerd concern. 

Dat laat de curator Frits Kemp woensdag aan NU.nl weten. Ook de parfumlijn en zonnebrillen van Mexx worden voortgezet.

Ergolu wil met tweehonderd van de vijfhonderd medewerkers in Nederland verder. Naar verwachting gaan de eerste winkels over een aantal weken weer open. 

Vanaf nu worden er sollicitatiegesprekken met het personeel gevoerd. De arbeidsvoorwaarden en het salaris worden daarbij opnieuw vastgesteld.

Strategisch

De plannen van Eroglu zijn strategisch van aard, hebben betrekking op de lange termijn en zijn de redding van het merk en een zeer aanzienlijk deel van de werkgelegenheid, zegt de curator. Het bedrijf vertelt in februari meer over zijn plannen.

Eroglu is opgericht in 1983 en is goed voor meer dan zeshonderd winkels in 38 landen, waaronder Rusland, Turkije, diverse Europese landen en de Verenigde Staten.

De Mexx groep realiseerde in zijn hoogtijdagen een jaaromzet van ongeveer 1 miljard euro. In 2011 was dat 539 miljoen euro en dat liep verder terug tot 320 miljoen in 2013 en 254 miljoen in 2014 (exclusief Canada). Er was volgens Kemp sprake van een jaarlijkse omzetdaling van ongeveer 10 procent.

Dalende omzetten

De dalende omzetten, in combinatie met te hoge kosten en grote uitgaven voor transformatie van de onderneming, hebben tussen 2012 en 2014 geleid tot aanzienlijke verliezen. Waar het eigen vermogen van Mexx Europe eind 2012 nog ongeveer 40 miljoen euro bedroeg, kwam dit eind oktober 2014 uit op 28 miljoen euro in de min.

Vorig jaar december is het faillissement uitgesproken over Mexx Europe International, Mexx Holding Netherlands, Mexx Europe en Mexx Europroduction. Ongeveer twee weken later gingen de Duitse takken, Mexx Modehandels en Mexx Holding, failliet.

Bij het bedrijf waren zo'n vijftienhonderd mensen werkzaam, waarvan vijfhonderd in Nederland en vijfhonderd in Duitsland. 

Het kledingconcern is in vijftig landen actief. In Europa gaat het om 315 filialen. Daaronder zitten veel franchisenemers, een aantal outletwinkels en store-in-stores.

Fusie

Mexx ontstond in 1986 door de samenvoeging van de merken Moustache voor mannen (M) en Emanuelle voor vrouwen (E). Rattan Chadha was de oprichter van het nieuwe kledingmerk.

Hij bezegelde de naam met twee kussen (xx) tot Mexx. De keten was sinds 2011 in handen van de Amerikaanse investeerder The Gores Group.

Turkse koper tornt niet aan stijl Mexx-kleding

Dit moet u weten over faillissementen | Winkelketens die recentelijk failliet gingen | 'Retail, autodealers en winkelketens in vrije val in 2014'