De branche heeft vreselijk zitten slapen, concludeert retaildeskundige Paul Moers, nu opnieuw een schoenenwinkelketen in financiële problemen is.

''De sector is niet met z'n tijd meegegaan. Er zou veel meer beleving in die winkels moeten zijn, met virtuele schoenenpaskamers en andere technologische mogelijkheden.''

Schoenenreus kreeg dinsdag uitstel van betaling. In 2013 was de keten al eens failliet gegaan. Woensdag ging het kleinere House of Shoes bankroet. Ook die onderneming was enkele jaren geleden al eens doorgestart uit een faillissement.

Overaanbod

Volgens Moers kiezen veel mensen er ook voor langer door te lopen op hun oude zolen. Maar hij wijt de problemen in de schoenenbranche niet alleen aan de economische crisis. 

Er is volgens hem een overaanbod aan schoenenwinkels en er is bovendien sprake van ''volslagen branchevervaging''. Ook modezaken en warenhuizen zijn schoenen gaan verkopen.

Dit beeld werd dinsdagochtend ook geschetst door ABN Amro-econoom Jacques van de Wal als toelichting in een rapport van de bank, waarin de bank stelt dat 2015 een spannend jaar wordt voor Nederlandse bedrijven. De overcapaciteit kan voor ondernemingen voor een probleem zorgen, ondanks de verwachting dat 2015 over alle sectoren positief zal uitpakken.

Van de Wal: "Kijk bijvoorbeeld naar het winkellandschap en het nieuws van de afgelopen tijd. Er zijn te veel winkelformules maar ook te veel vierkante meters aan retailoppervlakte." 

Webwinkels

Dan is er nog het 'Zalando-effect'; onlinewinkels halen steeds meer omzet en daar hebben de gewone winkels last van. Webwinkels als Zalando hebben een ''enorme marketing-power''. Daar ontbreekt het juist aan bij de schoenenketens.

Moers: ''Schoenenreus beweert mooie winkels te hebben met mooie schoenen. Maar die zie ik niet terug in de winkels. Ze hebben een onduidelijk verhaal en bovendien een slechte service.''

Uitgavenpatroon

De grote financiële problemen van Schoenenreus en House of Shoes staan niet op zichzelf. De verkopen in de branche zijn afgelopen jaren zeker een tiende teruggelopen. Volgens Cor Molenaar, hoogleraar e-marketing aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, hebben veel Nederlanders hun uitgavenpatroon flink veranderd.

''Geld dat mensen kwijt kunnen, wordt liever uitgegeven aan het aflossen van de hypotheek, niet aan nieuwe schoenen. En bedenk ook: zo'n 10 procent van onze uitgaven gaat tegenwoordig naar producten die een paar jaar terug niet eens bestonden, bijvoorbeeld smartphones'', aldus de hoogleraar.

Niet alleen schoenenzaken zien hierdoor omzet wegvallen, ook de warenhuizen van V&D en veel kledingwinkels verkeren als gevolg van het veranderde uitgavenpatroon in zwaar weer. Het zijn vooral zaken in het goedkopere segment die moeilijkheden hebben. Als iemand dan toch besluit om nieuwe schoenen te kopen, dan wil die persoon volgens Molenaar liever iets hebben dat zich onderscheidt.

Dit moet u weten over faillissementen | Winkelketens die recentelijk failliet gingen | 'Retail, autodealers en winkelketens in vrije val in 2014'