2015 wordt een spannend jaar voor het Nederlandse bedrijfsleven. Ondanks dat de Nederlandse economie dit jaar met 1,5 procent zal groeien, blijven veel bedrijven kwetsbaar.

Dat voorspelt het economisch bureau van ABN Amro in een woensdag verschenen rapport.

Over heel 2015 verwacht ABN dat alle sectoren een groei laten zien, van 0,5 tot 3 procent. Maar omdat de reserves van veel bedrijven sterk zijn geslonken, blijven sommige van hen nog kwetsbaar, schrijft ABN.

Overcapaciteit

Dat is vooral het geval bij branches die te kampen hebben met overcapaciteit. De voorbeelden van branches die het lastig hebben door deze overcapaciteit zijn voor de hand liggend, zegt ABN-econoom Jacques van de Wal.

"Kijk bijvoorbeeld naar het winkellandschap en het nieuws van de afgelopen tijd. Er zijn te veel winkelformules maar ook te veel vierkante meters aan retailoppervlakte." 

Maar het zijn ook andere branches waar dit het geval is, verduidelijkt Van de Wal. "Hoewel we in de autoretail een aardig jaar verwachten, zijn er te veel dealers voor het aantal auto’s dat er verkocht wordt. Dan kan er wel groei zijn, maar dat wil niet zeggen dat er door alle bedrijven zwarte cijfers worden geschreven."

De bouw is een laatste voorbeeld. "Daar zien we voor het tweede jaar op rij waarschijnlijk groei. Maar de groeicijfers verhullen de structurele ontwikkelingen die we in veel sectoren zien, waarvan overcapaciteit er een is. Het verdienmodel sluit in sommige gevallen niet meer aan bij de realiteit."

Verdienmodel

Voor sommige branches waar deze aansluiting een probleem vormt, moet men op zoek naar nieuwe verdienmodellen. Voor de retail is dat heel duidelijk, zegt Van de Wal. "Daar komen tussenvormen tussen online en fysieke aanwezigheid. Als je als winkel niet online bent, moet je een goede beleving bieden."

De bank stelt dat de bedrijven die hier last van hebben, op zoek moeten naar nieuwe verdienmodellen.

Er zijn ook sectoren waar men het verdienmodel in de gaten moet houden vanwege een andere oorzaak. Van de Wal: "De sterke opkomst van zzp’ers in bijvoorbeeld de bouw, maar ook de zakelijke dienstverlening zet de verdienmodellen daar onder druk."

Olie en euro

De Nederlandse export profiteert in 2015 waarschijnlijk vooral van de positieve economische ontwikkelingen in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Daarmee neemt de export ongeveer de helft van 1,5 procent groei van de Nederlandse economie voor zijn rekening.

De lage olieprijs en de lage eurokoers hebben ook een positief effect op concurrentiekracht van het bedrijfsleven in de eurozone. De bank verwacht ook dat de stimuleringsmaatregelen door de Europese Centrale Bank (ECB) de daling van de euro verder kunnen versterken, wat de export verder zou kunnen stuwen.

Van de Wal verwacht dat de consument in 2015 ook gaat profiteren van de lage olieprijzen. "Ze gaan het merken door de lage kosten van brandstof en in de energieprijzen. En daar gaat de hele retail weer van profiteren."

De hogere consumptie door particulieren, de toename van de bedrijfsinvesteringen en investeringen in woningen een positieve invloed op de economische groei. Aan de basis van het herstel van het vertrouwen staan de positieve ontwikkelingen op de huizenmarkt, waarmee volgens de bank sprake is van een breed draagvlak voor groei in Nederland.

ABN verwacht dat de economie het in 2016 nog beter doet dan dit jaar. Vooral de consumptie, investeringen en export zullen dan weer groei laten zien. Dat is ook het geval voor de meeste sectoren.