De internationale luchthaven van Dubai, thuisbasis van luchtvaartmaatschappij Emirates, heeft vorig jaar zijn Londense concurrent Heathrow afgelost als 's werelds grootste internationale overstapluchthaven. 

Dat blijkt uit de passagiersstatistieken die moederbedrijf Dubai Airports dinsdag heeft gepubliceerd.

Dubai International zag afgelopen jaar 70,5 miljoen passagiers langs zien komen, ruim 6 procent meer dan in 2013. Slechts een zeer klein aantal van die reizigers was niet op doorreis. Op Heathrow kwamen afgelopen jaar weliswaar 73,4 passagiers over de vloer, maar daar zaten 'slechts' 68,1 miljoen overstappers bij.

De opkomst van luchthavens in Golfstaten als Dubai, Abu Dhabi en Qatar vormt een bedreiging voor gevestigde Europese luchtvaartknooppunten, waaronder ook Schiphol. Luchtvaartmaatschappijen als Emirates en Etihad kapen bovendien veel internationale reizigers weg voor de neuzen van Air France-KLM, Lufthansa en IAG.

Schiphol

Schiphol maakte eerder al bekend dat een recordaantal van 55 miljoen reizigers in 2014 gebruik heeft gemaakt van de luchthaven. Dat waren er 4,6 procent meer dan in 2013. De internationale luchthaven van Istanbul groeide evenwel harder en verstootte Schiphol met bijna 57 miljoen reizigers van de vierde plaats op de Europese ranglijst.

Heathrow is met het totaalaantal van 73,4 miljoen passagiers nog altijd de drukst bezochte luchthaven van Europa. De vliegvelden van Parijs (Roissy-Charles de Gaulle) en Frankfurt bezetten met respectievelijk 63,8 en 59,6 miljoen reizigers de tweede en derde plaats.