De komende jaren vermindert de groei van het aantal vluchten op Schiphol. Het aantal vliegbewegingen in 2020 wordt maximaal 500.000 in plaats van 510.000.

Dat is volgens de PvdA in Noord-Holland de uitkomst van de zogeheten Alderstafel, waarbij de luchtvaartsector, omwonenden en regionale en landelijke overheden afspraken maken over de groei van Schiphol.

Een woordvoerder van de Alderstafel zegt echter dat de besprekingen de komende dagen nog gaande zijn en dat de uitkomst nog niet vaststaat. Ook Schiphol wil nog niet reageren.

In ruil voor het instillen van een maximum van 500.000 vliegbewegingen zou de luchthaven volgens de PvdA in piekuren een vierde baan mogen gaan gebruiken. 

Tjeerd Talsma

PvdA-gedeputeerde en delegatieleider van de Bestuurlijke Regie Schiphol (BRS) Tjeerd Talsma liet weten dat er maandagavond een ingelast overleg was van de delegatieleiders. De BRS is een samenwerkingsverband van drie provincies en 43 gemeenten.

"Dat de luchthaven nu akkoord is met dit compromis is heel positief voor bewoners in de regio", zegt Talsma. "Eerder nog dreigde Schiphol het baangebruik te willen uitbreiden zonder daar iets voor in te leveren." Daardoor liepen de gemoederen aan de Alderstafel hoog op, stelt de PvdA in Noord-Holland.

Het bereikte compromis leggen de delegatieleiders de komende dagen voor aan hun achterban, die daar nog mee moet instemmen.

De Alderstafel

De Alderstafel staat onder voorzitterschap van oud-minister en voormalig commissaris van de Koningin van Groningen, Hans Alders, en adviseert het kabinet. Eerder werd vastgesteld dat Schiphol in 2020 in verband met het milieu maximaal 510.000 vluchten kan verwerken.