Slijterijen overwegen in navolging van de pomphouders in de grensstreek de Staat te dagvaarden vanwege de schade die zij lijden door de accijnsverhogingen.

Dat maakt de Slijtersunie dinsdag bekend.

Volgens de belangenorganisatie kopen consumenten hun gedistilleerde dranken vaker in het buitenland. Dat zou niet alleen voor de grensstreek gelden, maar voor heel Nederland.

De branche heeft al voor de invoering van de hogere accijnzen gewaarschuwd voor de effecten die een verhoging zou hebben.

"In plaats van de beoogde meeropbrengst heeft de verhoging een minderopbrengst opgeleverd", aldus de organisatie.

Eerder werd voorspeld dat in 2014 zo'n 480 slijterijen in de grensstreek failliet zouden gaan vanwege de accijnsverhoging.

Nauwlettend

"We volgen de namens de pomphouders aanhangig gemaakte procedure nauwlettend. Het effect van de accijnsverhoging op gedistilleerd is vergelijkbaar, zo niet veel groter, dan voor diesel en LPG. De overheid zal met een oplossing moeten komen, anders zal ook hier de rechter er aan te pas moeten komen", aldus voorzitter Ron Andes van de Slijtersunie.

Pomphouders hebben zich verenigd in de Stichting Accijnsclaim Pomphouders, die compensatie eist voor de negatieve gevolgen van de accijnsverhoging. Op 3 februari doet de rechter uitspraak in een kort geding dat zij hebben aangespannen tegen de staat.

De gevolgen van de verhoging van de accijns op diesel en lpg pakken volgens de pomphouders "nog desastreuzer uit dan eerst gedacht." Tankstations zouden over 2014 zo'n 8 procent minder diesel en 23 procent minder lpg hebben verkocht.

Gevolgen verhoging accijns volgens tankstations rampzalig