De kopers staan in de rij voor de drie dierenparken van Zodiac Zoos. Het bedrijf is maandag failliet verklaard en sindsdien staat de telefoon bij curator Piet Gunning roodgloeiend, zei hij dinsdagmorgen.

Voor Dierenpark Wissel in Epe (Gelderland) zijn al gesprekken gaande met twee serieuze kandidaten, aldus Gunning.

Zodiac Zoos bezit behalve Dierenpark Wissel ook Zoo Parc Overloon en AquaZoo in Leeuwarden. Elk dierenpark bezit tussen de veertig en zeventig diersoorten.

De verzorging van de dieren is ondanks het faillissement gegarandeerd, aangezien het UWV de komende weken het salaris van de verzorgers doorbetaalt. ''Maar er is wel grote haast geboden, want de regeling met het UWV is eind volgende maand afgelopen en de dieren kunnen niet aan hun lot worden overgelaten'', aldus de curator.

De dierenparken moeten samen volgens de curator ''een getal met zes nullen'' opbrengen. Maar ze zijn eventueel ook afzonderlijk te koop. Er hebben zich al oud-dierenverzorgers gemeld die 'hun' dierentuin wel zouden willen kopen.

Sympathieke business

''Een failliete dierentuin is een sympathieke business. Het lijkt veel mensen leuk om zoiets te hebben.'' Om die reden redde multimiljonair Marcel Boekhoorn in 2000 Ouwehands Dierenpark in Rhenen van het faillissement.

Een koper van een dierenpark krijgt behalve beesten veel braakliggende grond. Wissel is bekend om de collectie piepkleine aapjes. Overloon heeft onder meer dwergnijlpaarden en cheetahs en AquaZoo bezit poedoe's (een hertensoort) en zeeberen.

Zodiac Zoos wilde ook een wildpark openen in Gasselte (Drenthe) en in 2016 de grootste overdekte vlindertuin van Europa in Borculo in de Achterhoek, maar Gunning weet niet hoe het met die plannen staat.