Woensdag 5 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Schoenenreus

​Schoenenreus vraagt uitstel van betaling aan

Winkelketen Schoenenreus vraagt uitstel van betaling aan, een voorbode van een mogelijk faillissement. De winkels blijven dinsdag dicht.
Door NU.nl/ANP

Dat blijkt uit een dinsdag verstuurde brief van het management aan het personeel die in het bezit is van NU.nl. Daarnaast bevestigt de rechtbank Oost-Brabant dat er dinsdag een surseance van betaling is verleend aan SR 11 bv, het moederbedrijf van Schoenenreus.

De site van de keten is uit de lucht. De curator die betrokken was bij het eerdere faillissement van het bedrijf stelt dat dit voor hem "nieuwe informatie" is.

"Ondanks alle inspanningen die we met elkaar geleverd hebben, hebben de tegenvallende resultaten ertoe geleid dat we vandaag tot onze spijt surseance van betaling hebben moeten aanvragen. Vandaar dat vandaag de winkels, tot nader orde, gesloten zullen blijven", staat in de brief.   

Het management schrijft verder dat het personeel naar huis kan, maar wordt wel gevraagd telefonisch bereikbaar te blijven. De directie van Schoenenreus geeft geen commentaar op de berichtgeving. Bij investeerder Synergia is nog niemand bereikbaar voor commentaar.

De rechtbank heeft Bas van Dooren van Holla Advocaten uit Den Bosch benoemd als bewindvoerder.

Failliet

Schoenenreus werd in januari 2013 failliet verklaard vanwege ''een teruglopende omzet en een schuld van ruim 10 miljoen euro, veroorzaakt door de eurocrisis, de concurrentie van onlinewinkels en een teruglopend consumentenvertrouwen". 

Nog dezelfde dag werd bekend dat de onderneming in afgeslankte vorm een doorstart maakte waarbij duizend van de vijftienhonderd werknemers hun werk behielden. Investeerders Synergia, Eric Companjen en Paul Schouwenaar bliezen het bedrijf nieuw leven in. 65 van de 206 winkels in Nederland en België bleven definitief gesloten.

Video: Uitstel van betaling voor Schoenenreus

FNV

Vakbond FNV geeft aan nog niet op de hoogte te zijn van een mogelijke surseance van betaling. FNV-bestuurder Ron Peters stelt dat Schoenenreus al langer een "gesloten bastion" is, waar weinig gecommuniceerd wordt. 

Over het faillissement van 2013 bestaan ook geruchten dat er sprake zou zijn van een vooropgezet plan om makkelijk van personeel af te komen. De vakbond heeft dat alleen nooit hard kunnen maken. Er lopen nog wel enkele juridische procedures, waarbij schuldeisers en werknemers de onderste steen hierover boven proberen te krijgen.

Aanbevolen artikelen