Het Leidse biotechnologiebedrijf BBB Therapeutics, dat onderzoek doet naar mogelijke medicijnen tegen verscheidene hersenaandoeningen, is failliet.

Dat heeft curator Marc Udink maandag bevestigd na een bericht van RTL Nieuws.

Het bedrijf kreeg vorige week al uitstel van betaling. Daarna is gebleken dat financiering om het lopende onderzoek voort te zetten ontbreekt. ''Het geld was echt op'', aldus Udink.

BBB Therapeutics studeerde op een beursgang om het benodigde kapitaal op te halen. ''Maar het onderzoek leende zich daar in dit stadium nog niet voor'', zei de curator.

Octrooien

De octrooien, licenties en onderzoeksresultaten worden bij opbod verkocht. Daarbij heeft een verkoop aan één partij die het onderzoek kan voortzetten de voorkeur. ''Ook gezien het maatschappelijk en medisch belang dat daarmee gemoeid is'', zei Udink. ''De portefeuille verspreid onderbrengen heeft eigenlijk geen zin.''

De curator is op termijn redelijk optimistisch over de reddingskansen, zelfs nu de bedrijfsvoering door het faillissement is komen stil te liggen.

Koopjesjagers

''Er is veel belangstelling'', zei hij, hoewel hij moest erkennen dat ook koopjesjagers azen op het in potentie waardevolle intellectuele eigendom van BBB Therapeutics, met de bedoeling dat met veel winst door te verkopen. Met zulke partijen zal hij naar eigen zeggen echter geen zaken doen.

Een punt van zorg is volgens Udink de groep patiënten die in het kader van het onderzoek medicijnen krijgt toegediend. Daar moet een oplossing voor komen nu de productie is gestaakt, zei hij.

Ook voor promovendi die gebruik maken van de onderzoeksresultaten is een oplossing gewenst. Udink roept vooral de overheid op daar het voortouw in te nemen.