De PvdA wil agressieve investeerders die vooral uit zijn op snelle winst aan banden leggen.

Dat stelt Kamerlid Henk Nijboer, zo schrijft RTL Nieuws maandag.

"Wat we hebben gezien in Nederland, is dat kinderopvangbedrijven zijn volgeladen met schuld en leeggezogen door private equity-bedrijven. En de PvdA wil dat de wetgeving wordt aangepast, zodat dat sprinkhanengedrag niet meer mogelijk is", aldus Nijboer.

Een half jaar geleden ging kinderopvangbedrijf Estro failliet. De eigenaren, twee buitenlandse private-equitybedrijven, gingen er met de winst vandoor en lieten de onderneming achter met forse schulden.

Ook onder meer de Hema en NRC Handelsblad zijn ook in handen van dergelijke investeerders. Volgens de PvdA mogen deze investeerders zichzelf geen hoge bonussen meer geven.

NVP

"Dit nieuws zet mensen op het verkeerde been", zegt directeur Tjarda Molenaar van de Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen (NVP) in een reactie tegen NU.nl. "De insteek van private equity is juist om bedrijven beter te maken."

"In de markten waar het hier om gaat hebben drastische veranderingen plaatsgevonden. Met de kennis van nu was die financiering waarschijnlijk anders opgezet."

De voorstellen van Nijboer zijn bovendien grotendeels achterhaald, stelt Molenaar. "In 2008, 2011 en 2012 zijn verschillende wetten geïmplementeerd. Zo is bijvoorbeeld de rente-aftrek beperkt, evenals de dividenduitkeringen. Daarnaast brengt het nieuwe bv-recht strengere regels met zich mee."

Een hoorzitting, zoals Nijboer voorstelt, vindt Molenaar wel een goed idee. "Er bestaat in de maatschappij en de politiek veel onduidelijkheid over de sector. We denken dat een hoorzitting kan bijdragen aan een genuanceerder beeld, dus we denken graag mee over de invulling daarvan."

Ze stelt dat durfinvesteerders te kampen hebben met een imagoprobleem. "Bedrijven waarin geïnvesteerd wordt, hebben te maken met dezelfde moeilijkheden als andere bedrijven in die sectoren. Mensen vergeten wel eens dat investeerders wel hun geld kwijtraken als het misloopt", aldus Molenaar.