Minister Henk Kamp van Economische Zaken brengt deze week een werkbezoek aan China. Hij wil er de kansen voor Nederlandse ondernemers en wetenschappers vergroten en ook Chinese investeringen en toeristen voor Nederland binnen halen.

''De Chinese markt biedt veel kansen voor Nederlandse bedrijven. Om een beeld te geven: de jaarlijkse groei van de Chinese economie is ongeveer net zo groot als de omvang van de gehele Nederlandse economie”, aldus Kamp.

Tijdens zijn bezoek zal Nederland aan China haar kennis en vaardigheden tonen en zakelijke contacten leggen op onder meer het gebied van energie, luchtvaart en toerisme.

''Zo grijpen we kansen en profiteren we mee van de nog altijd indrukwekkende groei van 's werelds tweede economie.” De minister trekt naar Peking, Chongqing en Chengdu en brengt volgens zijn departement tientallen Nederlandse en Chinese bedrijven en kennisinstellingen met elkaar in contact.

Toerisme

Het toerisme vanuit China naar Nederland is vorig jaar met 18 procent gestegen. Kamp: ''Nederlandse bedrijven in deze sector krijgen kansen in China en Chinese investeerders en de reisbranche worden warm gemaakt voor Nederland.''

Na Duitsland is Nederland de belangrijkste handelspartner voor China binnen de Europese Unie, zegt het ministerie.