Warenhuisketen V&D zou aan zijn vastgoedeigenaren hebben gevraagd om tijdelijk geen huur in rekening te brengen, om de financiële positie van het bedrijf te kunnen verbeteren.

Dat schrijft de Volkskrant op basis van een interne brief. Bij V&D is maandagochtend niemand bereikbaar voor commentaar.

Het niet in rekening brengen van de huur moet er volgens het bedrijf voor zorgen dat er voorzien kan worden in de liquiditeitsbehoefte voor 2015.

V&D is van plan om de huurprijs daarnaast structureel omlaag te brengen. In de plannen van het bedrijf mogen de huurprijzen straks nog zo'n10 tot 17 procent van de omzet bedragen.

Andere markt

In de brief zou door V&D worden gesteld dat de huurtarieven niet houdbaar zijn omdat ze zijn opgesteld in een fundamenteel andere markt. 

Vastgoedbeheerder IEF Capital heeft aangegeven op zeer korte termijn met V&D te willen praten over de situatie. Een andere vastgoedeigenaar die panden van V&D in Heerlen en Sittard in bezit heeft, vindt het een rare situatie en zegt dat zoiets nog nooit voorgekomen is. 

Verschillende vastgoedeigenaren hebben meerjarige contraten met V&D. Sommige van die bedrijven hadden juist een huurverhoging op het oog voor de gewilde locaties waarop V&D veelal gevestigd is. Volgens een woordvoerder van het V&D is de huidige eigenaar Sun bereid om in V&D te investeren, "als alle andere belanghebbenden ook hun bijdrage leveren".

V&D maakte eerder al bekend dat de medewerkers van het bedrijf salaris in moeten leveren om de financiële positie van het bedrijf te kunnen verbeteren.

'Loonoffer V&D is ordinaire kaasschaafreactie' | V&D-personeel moet 5,8 procent salaris inleveren | Profiel V&D