Een doorstart is nabij voor het failliete kledingmerk Mexx. Een koper is gevonden, maar de definitieve koopovereenkomst is nog niet ondertekend.

Dit blijkt uit een brief die de curator en de interim-ceo hebben rondgestuurd naar het personeel, zo meldt Het Financieele Dagblad.

De curator was vrijdag niet bereikbaar voor commentaar

De potentiële koper zou uit financieel en strategisch oogpunt de beste optie zijn, volgens alle betrokkenen. Deze zouden het ook nagenoeg eens zijn over een verkoop. Naar verwachting wordt op 1 februari de overeenkomst ondertekend. 

Voordat die overeenkomst getekend wordt, moet er nog een aantal zaken geregeld worden. Een aantal rechten en voorraden van Mexx zijn verpand. De curator moet toestemming hebben van de betrokken partijen om deze te mogen verkopen. 

Werkgelegenheid 

Een doorstart zou betekenen dat een groot deel van de winkels en de werkgelegenheid behouden blijft. Ook in het buitenland blijven winkels open. Bij het bedrijf zijn zo'n vijftienhonderd mensen werkzaam, waarvan vijfhonderd in Nederland en vijfhonderd in Duitsland. 

Het kledingconcern is in vijftig landen actief. In Europa gaat het om 315 filialen. Daaronder zitten veel franchisenemers, een aantal outletwinkels en store-in-stores.

Vorig jaar december is het faillissement uitgesproken over Mexx Europe International, Mexx Holding Netherlands, Mexx Europe en Mexx Europroduction. Ongeveer twee weken later gingen de Duitse takken, Mexx Modehandels en Mexx Holding, failliet. 

Teloorgang

Curator Frits Kemp meldde toen dat Mexx zelf faillissent had aangevraagd en dat de teloorgang van het merk was te wijten aan de langdurige algehele malaise op de Europese retailmarkt.

In 2011 kocht de Amerikaanse investeerder The Gores Group voor 85 miljoen dollar een belang van 82 procent in Mexx. De rest van de aandelen zijn in handen van Liz Claiborne.