Voormalig ziekenhuis De Sionsberg in Dokkum is officieel doorgestart en wordt medisch centrum Sionsberg 2.0. Dat maken de curatoren en nieuwe eigenaren vrijdag bekend.

Maandag gaat het centrum in de nieuwe vorm open, zegt curator Hans Silvius.

In het medisch centrum kunnen mensen terecht voor poliklinische en dagbehandelingen. Een van de zwaartepunten is de zorg voor ouderen. Sionsberg 2.0 is geen klassiek ziekenhuis meer. 

De bedden zijn verdwenen. Als patiënten langer zorg nodig hebben, moeten ze naar Leeuwarden of Drachten.

In het medisch centrum kunnen mensen terecht voor de huisarts en daarnaast poliklinische en dagbehandelingen op gebied van cardiologie, neurologie, longgeneeskunde, dermatologie, chirurgie, interne geneeskunde, urologie, gyneacologie en kaakchirurgie. 

Voor oogheelkunde, orthopedie en KNO kunnen patiënten niet in Dokkum terecht, maar Sionsberg 2.0 verzorgt wel de voor- en nazorg. Dan hoeven patiënten niet al te veel heen en weer reizen.

Overgenomen

De Sionsberg is overgenomen door drie investeerders: zorginstelling ZuidOostZorg in Drachten, DC Klinieken en Cardiologie Centra Nederland (CCN).

De Friesland Zorgverzekeraar heeft met de nieuwe eigenaren afspraken gemaakt over de zorgcontracten voor de komende jaren, aldus de curatoren.

Ouderen

Een van de zwaartepunten is de zorg voor ouderen. ''Daarmee is Sionsberg 2.0 op de toekomst voorbereid.'' Het zorgcentrum biedt duidelijke 'zorgpaden' aan voor diabetici, astma- en reumapatiënten. Voor palliatieve zorg werkt het centrum samen met palliatief netwerk Friesland.

Kleine chirurgische ingrepen kunnen direct worden gedaan en Sionsberg 2.0 maakt gebruik van vernieuwingen zoals e-health, gezondheidszorg via moderne media.