Het zware geschut dat de Europese Centrale Bank (ECB) inzet om de groei op gang te brengen en de lage inflatie in te bestrijden, is ''behoorlijk'' positief maar ''niet genoeg''.

Dat vindt voorzitter Hans de Boer van ondernemersorganisatie VNO-NCW. Voor structureel herstel van de economische groei en de werkgelegenheid in Europa is volgens hem meer nodig.

Dat 'meer' moet van Europese overheden komen. Die moeten aan de slag met structurele hervormingen, serieuze lastenverlichting voor burgers en gerichte groeiprojecten met investeringen van bedrijven en overheden, zegt De Boer.

Het ECB-besluit is volgens de werkgeversvoorzitter positief, omdat de centrale bank hiermee aantoont dat de eurozone kan ingrijpen om een dreigende deflatiespiraal te voorkomen.

"Het besluit van de ECB is een voorbeeld van daadkracht voor de overheden, die nu aan zet zijn om de extra monetaire ruimte te laten neerslaan in groei van de reële economie."

ECB-president Mario Draghi kondigde donderdagmiddag aan dat de centrale bank in ieder geval in de periode tot en met september volgend jaar zo'n 1.100 miljard euro in de Europese economie pompt. Dat doet de centrale bank vooral via de aankoop van staatsleningen.

Dit moet u weten over het aanzetten van de geldpers | 'Geldkraan openzetten is onverantwoord en slecht' | Analisten verrast door grootte van ECB-bazooka