Michiel Herkemij stapt op als topman van vleesproducent Vion Food. Hij stond pas sinds januari vorig jaar aan het hoofd van Vion.

Het bedrijf meldde donderdag dat Herkemij en de raad van commissarissen in onderling overleg hebben vastgesteld dat het ''na een aantal ingrijpende maatregelen die onder Herkemij zijn doorgevoerd, tijd is voor ander leiderschap in de onderneming''.

Herkemij werkte eerder als topman van koffieconcern DE Master Blenders (Douwe Egberts). Ook daar stapte hij na slechts een jaar alweer op.

Hij legde er eind 2012 zijn functie neer vanwege een verschil van mening met de raad van commissarissen. Die wilde bepaalde veranderingen sneller doorvoeren dan Herkemij dat wilde.

Geen vleesman

Tijdens zijn periode bij Vion zei Herkemij (1964) al eens ''geen vleesman'' te zijn. Maar als man van buiten was hij volgens het bedrijf in staat een aantal ingrijpende beslissingen te nemen.

Hij kondigde afgelopen jaar onder meer een grootscheepse reorganisatie aan. Het vleesbedrijf sluit komende tijd een aanzienlijk deel van zijn slachterijen en andere vestigingen in Duitsland.

Vion is een van de grootste vleesbedrijven in Europa en kampt de laatste jaren met financiële tegenslagen en vleesschandalen. De onderneming raakte ernstig in opspraak omdat er zou worden gesjoemeld met vlees.

Vion is nog op zoek naar een opvolger. De taken van Herkemij worden voorlopig waargenomen door commissaris Tom Heidman, die interim-bestuursvoorzitter wordt.