Het openzetten van de geldkraan zonder enige voorwaarden aan probleemlanden te stellen, is een onverantwoorde en slechte beslissing.

Dat zegt CDA-fractieleider Sybrand Buma donderdag. Hij reageert op de aankondiging van de Europese Centrale Bank (ECB) door 1.140 miljard euro in de economie te steken. Het opkoopprogramma van leningen en staatsobligaties start in maart en loopt in ieder geval tot september 2016.

"Dat is een onverantwoordelijke en slechte beslissing. Het is op lange termijn een aanjager van inflatie, een rem op hervormingen en fnuikend voor de concurrentiepositie", aldus Buma. Landen als Italië en Frankrijk kunnen volgens de CDA'er meer gaan lenen en hoeven minder te hervormen terwijl het voor Nederland vooral meer risico's betekent.

"Het is dan ook onbegrijpelijk dat premier Rutte en minister Dijsselbloem (Financiën, red.) dit laten gebeuren. Het is een politieke keuze om te accepteren dat de Europese Centrale Bank zo ingrijpt in de economie. Het is een monetaire politiek waar Nederland altijd van heeft gegruwd." Het CDA wil hierover zo spoedig mogelijk een debat.

VVD

De VVD kan leven met het besluit van de ECB, omdat het op zo'n manier gebeurt dat de risico's blijven liggen bij de landen waar de leningen worden opgekocht en niet gespreid over andere eurolanden. Dat zegt VVD-Tweede Kamerlid Mark Harbers.

De ECB blijft daarmee binnen het mandaat en binnen zijn motie die woensdag een Kamermeerderheid kreeg. Harbers vraagt zich wel af of het opkopen van staatsleningen de oplossing is voor de huidige problemen in de Europese economie. Het risico blijft dat landen achterover gaan leunen bij het doorvoeren van noodzakelijk hervormingen.

"Het besluit blijft gelukkig wel binnen het monetaire mandaat dat de ECB heeft. Iedere nationale centrale bank zal eigen nationale obligaties kopen ter grootte van de standaardverdeelsleutel, waardoor de risico's voor de ECB niet vergroot worden. Hiermee is voorkomen dat de Nederlandse belastingbetaler opdraait voor de schulden van andere landen."

PvdA

Banken moeten nu meer leningen gaan verstrekken aan het midden- en kleinbedrijf, is de reactie van PvdA-Tweede Kamerlid Henk Nijboer. Hij wil geen oordeel geven over het ECB-besluit.

Nijboer vindt dat politici zich daar verre van moeten houden, omdat de ECB onafhankelijk is. Maar hij zegt wel dat het nu aan banken, overheden en bedrijven is om de economie verder te versterken en te zorgen voor meer en betere banen.

''Banken moeten meer kredieten verstrekken aan het mkb, overheden in Europa moeten de hervormingen doorvoeren en bedrijven moeten investeren en daar waar mogelijk de lonen verhogen. Dit zorgt voor meer geld in de economie, meer investeringen door bedrijven en meer bestedingsruimte van consumenten.''

SP

De SP vindt het positief dat de ECB, na jarenlang koudwatervrees, monetaire financiering aandurft. Dat zegt Kamerlid Arnold Merkies. Hij waarschuwt wel dat het ECB-geld ook in de reële economie moet komen.

"Als dat gebeurt, geeft het een boost aan de economie. Dan kan het midden- en kleinbedrijf ook profiteren, daalt de werkloosheid en remt het de deflatie."

Merkies houdt nauwlettend in de gaten of de banken de extra financiële ruimte ook gaan gebruiken. "Hopelijk gaan de banken niet op hun geld zitten. Ik zal aan de minister van Financiën vragen of de kredietverlening aan het mkb is toegenomen."

D66

Net als zijn PvdA-collega, benadrukt ook D66-Kamerlid Wouter Koolmees dat de ECB onafhankelijk is van de politiek en een eigen mandaat heeft gekregen. Wel benadrukt hij dat het nieuwe opkoopprogramma geen signaal is voor landen als Italië en Frankrijk om te stoppen met hervormen.

"Dat geldt ook voor Nederland waar we het belastingstelsel moeten hervormen en de lasten op arbeid moeten verlichten", aldus Koolmees.

PVV

PVV-Kamerlid Teun van Dijck is niet te spreken over het initiatief: "De ECB zet de geldpers aan en strooit met miljarden, onze miljarden, maar niets helpt. Het probleem is niet het gebrek aan euro’s, maar de euro zelf. Nederland mag weer opdraaien voor de puinhopen in Zuid-Europa."

"Nederland moet weer snel baas worden over zijn eigen munt, dus uit de euro, hoe eerder hoe beter. Deze wanhoopsdaad van de ECB gaat ons miljarden kosten", zegt Van Dijck.

Dijsselbloem

Dijsselbloem zei zelf dat het nu aan politici is om te doen wat gedaan moet worden. ''De ECB is onafhankelijk en neemt binnen haar mandaat maatregelen wanneer nodig, zoals vandaag. Nu moeten politici hun deel doen en maatregelen nemen die noodzakelijk zijn voor het economische herstel in het eurogebied."

"Zoals ik eerder heb gezegd, onze economieën moeten moderner. Structurele hervormingen versterken onze concurrentiekracht en zijn essentieel om de productiviteit en werkgelegenheid in het eurogebied te verhogen."

Dit moet u weten over het aanzetten van de geldpers | Discussie kwantitatieve verruiming gaat vooral over Noord vs. Zuid