De Nederlandse oliesector hoeft niet te rekenen op fiscale steun van het kabinet. Het investeringsklimaat is in deze sector namelijk betrouwbaar en stabiel.

Dat laat het ministerie van Economische Zaken aan NU.nl weten. "De afdrachten aan de overheid worden daardoor niet verhoogd als de olie- en gasprijzen hoog zijn en worden niet verlaagd als de prijzen laag zijn", aldus een woordvoerder.

De olieprijs is fors gedaald door een hoog aanbod en een lage vraag. In 2014 halveerde prijs voor een vat Brentolie en in 2015 zet de daling door. De huidige prijs, iets minder dan de 50 dollar, steekt schril af tegen het hoogtepunt van ruim 115 dollar in juni vorig jaar.

Minder afdracht

Nogepa, de belangenbehartiger van bedrijven die in Nederland vergunningen hebben om gas of olie op te sporen en te winnen, vraagt het kabinet juist wel om hulp. "Wij vinden dat er fiscaal voordeel moet komen", zegt Jo Peters, secretaris-generaal van Nogepa, tegen NU.nl.

Hij benadrukt dat het daarbij vooral gaat om minder afdracht, want voor iedere euro die wordt geïnvesteerd in de exploratie en de winning van olie en gas, gaat 80 eurocent "linksom of rechtsom" naar de overheid.

Peters: "De problemen in Groningen zijn bekend, daar wordt de gasproductie steeds verder teruggeschroefd. Daardoor wordt de winning uit kleine olievelden in de Noordzee nog belangrijker."

Win-winsituatie

Volgens de Nogepa-voorman is er sprake van een win-winsituatie. Want zolang de oliebedrijven blijven investeren in Nederlandse velden, ontvangt het kabinet daar belasting over.

"Ik zie tot nu toe weinig tot geen actie bij de overheid. Het ministerie van Economische Zaken heeft het wel over Slochteren (het gaswinninggebied in Groningen, red.), maar niet over de exploratie en winning van kleine olievelden. Dat vind ik teleurstellend", aldus Peters.

Volgens de woordvoerder van Economische Zaken vindt er met Nogepa continu "constructief overleg" plaats over verdere verbetering van het investeringsklimaat voor mijnbouw en over maximale exploratie uit onder andere de Noordzee.

In Schotland pleitte de minister van Energiezaken voor fiscale verlichting voor de Britse oliesector in de Noordzee. De bewindsman noemt de daling van de olieprijzen een ernstige situatie. 

Dit moet u weten over de lage olieprijs | Bekijk de actuele olieprijs