Zaterdag 1 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
JSF

'Als industrie wil verdienen aan JSF moet productie efficiënter'

Ondanks de dalende prijs van de F-35 Joint Strike Fighter (JSF) kan de Nederlandse industrie de komende decennia nog steeds tientallen miljarden verdienen aan de levering van onderdelen en onderhoud aan de straaljager. 
Door ANP

Voorwaarde is wel dat de efficiëntie in het productieproces steeds verbetert en de kwaliteit op peil blijft.

Dat zei topman Hans Büthker van toeleverancier Fokker woensdag bij de ondertekening van een nieuw leveringscontract voor vleugelonderdelen met vliegtuigbouwer Lockheed Martin.

Het bedrijf levert zogeheten flaperons, kleppen die dienen om het draagvermogen van de vleugels aan te passen bij het opstijgen en landen en om zijwaartse rolbewegingen te maken.

Orders

Dergelijke orders worden per fase van het productieproces afzonderlijk verstrekt. Hoewel Fokker al sinds 2009 de enige leverancier is voor dit specifieke en moeilijk te kopiëren onderdeel, moet het bedrijf wel voor die positie blijven vechten.

''Als je niet presteert, word je gewoon uit het programma geknikkerd'', aldus Büthker . ''De prijzen van die kisten gaan nu eenmaal naar beneden, en de hele industrie moet mee.''

Fokker

Fokker levert de vleugelonderdelen voor naar schatting een paar honderd toestellen die tussen nu en 2017 de fabriek uit rollen. De deelorder levert enkele tientallen miljoenen euro's omzet op en zorgt voor werkgelegenheid voor minstens honderd technici bij Fokker in Hoogeveen. In totaal staat het orderboek voor de JSF tot dusver op ruim 3200 toestellen.

De Nederlandse industrie als geheel kan volgens Büthker rekenen op zo'n 10 miljard euro aan productieorders. ''Daar kan nog eens het dubbele aan onderhoudscontracten bij komen'', zei hij. Die moeten dan voor het grootste deel nog wel uit het vuur worden gesleept. ''Ook dat vergt gigantische investeringen'', aldus de topman.

Büthker is zich bewust van de druk die op Fokker en de BV Nederland ligt. ''Er wordt een hoop belastinggeld in de JSF gestopt, daar moeten wij het maximale uit zien te halen'', zei hij. Nederland heeft 37 F-35's besteld, die vanaf 2019 de huidige F-16's moeten gaan vervangen. De overheid heeft in totaal 4,5 miljard euro uitgetrokken voor het JSF-project.


Lees meer over:

JSFfokker

Aanbevolen artikelen