Vakbond De Unie, die middelbaar en hoger personeel vertegenwoordigt, doet het organiseren van stakingen in de ban.

"Staken levert niks op, daarom doet De Unie dat niet meer. Als argumenten aan tafel niet helpen, dan helpt een polonaise op het Malieveld zeker niet", aldus Reinier Castelein, voorzitter van De Unie.

Volgens de vakbond levert een goed gesprek met de werkgevers meer op dan stakingen of harde acties. "Wij zeggen dus heel duidelijk, in 2015 gaan wij er aan de onderhandelingstafel uitkomen", aldus Castelein.

In 2015 zullen er naar verwachting 100.000 banen verdwijnen. "Dat houd je niet tegen door de boel plat te leggen", zegt Castelein tegen NU.nl. "Het kost een bedrijf jaren om daar weer bovenop te komen. Daarnaast hebben ook buitenstaanders veel last van stakingen."

Hardere maatregelen

De Unie sluit niet uit dat er soms toch hardere maatregelen nodig zullen zijn. "Er blijft altijd een klein clubje werkgevers dat het spel niet netjes speelt. In eerste instantie zullen we dan met een alternatief voorstel komen, maar als werkgevers het er echt naar maken, moet er in het uiterste geval actie worden gevoerd."

Volgens de vakbond wordt de positie van werkgevers versterkt door het nieuwe ontslagrecht en de flexibilisering van de arbeidsmarkt. Werknemers moeten daarom voorbereid worden op een hybride loopbaan, waarin werken in loondienst, als zzp’er en als uitzendkracht gecombineerd worden.

Uiterst redmiddel

Vakcentrale CNV blijft staken zien als "uiterst redmiddel". Dat zegt voorzitter Maurice Limmen in een reactie. "We proberen het te vermijden, maar als het niet anders kan, kan het niet anders."

"In verschillende sectoren komen cao's momenteel moeilijk tot stand", aldus Limmen. "Maar partijen moeten er zoveel mogelijk met elkaar zien uit te komen op een fatsoenlijke manier."

De CNV-voorzitter tekent nog wel aan dat er in Nederland heel weinig gestaakt wordt. Wat stakingen opleveren, is volgens hem "erg wisselend".

Tijger zonder tanden

Ook FNV-voorzitter Ton Heerts houdt vast aan stakingen. "Een vakbond die nooit staakt is als een tijger zonder tanden. Staken is de kern van vakbondsvrijheid en niet voor niets een grondrecht."

"Staken heeft zin, kijk naar de zorg, de mensen van Tata Steel en van Brinks. De FNV poldert als het kan en foldert als het moet en daar hoort staken bij", aldus Heerts.

De FNV vertegenwoordigt meer dan een miljoen leden, bij De Unie zijn ongeveer 50.000 mensen aangesloten.