De wereldwijde vraag naar vliegreizen lag in november 6 procent hoger dan een jaar eerder, met name dankzij een toenemende reislust in China.

Dat blijkt uit de vervoersstatistieken die brancheorganisatie IATA donderdag heeft gepubliceerd. In oktober steeg het passagiersvervoer met 5,7 procent.

De toename van de vraag overtrof de 5,4 procent waarmee luchtvaartmaatschappijen in november hun aanbod uitbreidden. Daardoor steeg de gemiddelde bezettingsgraad van passagiersvliegtuigen met 0,5 procentpunt tot 76,7 procent.

De groei is voor een groot deel toe te schrijven aan een sterk toenemende binnenlandse vraag in China. Die lag in november ruim 15 procent hoger dan een jaar eerder. De toename van de internationale vraag vlakte tegen het einde van 2014 juist wat af, aldus IATA.

De groei van 5,6 procent voor Europese luchtvaartmaatschappijen komt volgens IATA vooral voor rekening van prijsvechters. Traditionele luchtvaartmaatschappijen als Air France-KLM en Lufthansa hadden onverminderd last van het zwakke economische klimaat.

Topman Tony Tyler van IATA sprak dan ook van een gemengd beeld. Hoewel de lagere olieprijzen gunstig zouden moeten zijn voor zowel de luchtvaart als de wereldeconomie als geheel, heeft een dalend ondernemersvertrouwen volgens hem een dempend effect op de internationale reisbranche.