Tien Hongaarse chauffeurs die jarenlang hebben gereden voor transportbedrijf Van den Bosch uit Erp hebben recht op achterstallig loon.

De chauffeurs kregen een Hongaars loon maar de rechter in Den Bosch bepaalde donderdag dat ze volgens Nederlandse arbeidsvoorwaarden betaald moeten worden.

De chauffeurs stonden onder contract bij een Hongaars zusterbedrijf van Van den Bosch. Ze eisten Nederlands loon omdat ze door het Nederlands bedrijf werden ingehuurd.

De rechter oordeelt dat de Nederlandse arbeidsvoorwaarden gelden als chauffeurs vanuit Nederland naar een ander land rijden. Om hoeveel geld het gaat is nog niet vastgesteld. De rechter gaat dat in het vervolg van de rechtszaak vaststellen.

Prachtige uitspraak

Vakbond FNV die de zaak aanzwengelde spreekt donderdag van een prachtige uitspraak. De Hongaarse chauffeurs werden volgens de vakbond uitgebuit en hebben volgens een schatting in totaal nog 1 miljoen euro tegoed.

De uitkomst van de rechtszaak heeft volgens de vakbond gevolgen voor de hele transportbranche in Europa. Met de uitspraak wil de vakbond meer transportbedrijven met buitenlandse onderaannemers gaan dwingen om de cao na te leven, kondigde campagneleider Edwin Atema. ''Ze kunnen hun borst nat maken.''