De waarde van de export is in de eerste tien maanden van 2014 met een kwart procent gekrompen ten opzichte van dezelfde periode in 2013.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag.

De lagere export is vooral terug te voeren doordat er voor 9,8 miljard euro minder aan ruwe aardolie, olieproducten en aardgas is uitgevoerd. In de andere sectoren werd er juist voor 8,9 miljard euro meer geëxporteerd.

De handel in (olie)producten heeft in de eerste tien maanden veel last gehad van een veranderende markt. De verplaatsing van productielocaties naar Azië, de oplopende politieke spanningen in het Midden-Oosten en Europa en de winning van schaliegas in met name de Verenigde Staten spelen hierin een belangrijke rol.

"Doordat de handel met oplopende voorraden kwam te zitten werden (olie)producten tegen een lagere prijs geëxporteerd", aldus het CBS.

Ook aardgas had een drukkend effect op de export. De vraag was kleiner vanwege een zachte winter in 2014 en de gasprijs lag in de periode januari tot en met oktober lager dan in diezelfde maanden in 2013.

Duitsland

De handel naar Duitsland, de belangrijkste handelspartner voor Nederland, kromp in de eerste tien maanden van 2014. Ook die krimp is te herleiden naar (olie)producten. Er werd 2,7 procent minder aardgas en motorbrandstof geëxporteerd naar de Duitsers, aldus het statistiekbureau.

De handel naar de Verenigde Staten (VS) en Brazilië nam juist toe. Vooral de export van in Nederland geproduceerde gespecialiseerde machines en de wederuitvoer van medicijnen naar de VS groeide.

De exportgroei naar Brazilië kwam door vaartuigen die onderzeese pijpleidingen in de olie-industrie kunnen aanleggen, geleverd door de Nederlandse industrie.