Het failliete ziekenhuis De Sionsberg in Dokkum wordt overgenomen door drie nieuwe investeerders: zorginstelling ZuidOostZorg in Drachten, DC Klinieken en Cardiologie Centra Nederland (CCN).

Het ziekenhuis kan daardoor in afgeslankte vorm openblijven. Dat melden de curatoren van het ziekenhuis maandag.

Volgens hen kunnen met het nieuwe plan 80 tot 100 van de oorspronkelijke 260 arbeidsplaatsen in De Sionsberg behouden blijven. Dat is een belangrijke overweging geweest om hiervoor te kiezen, aldus de curatoren. ''Het is plan is innovatief, krachtig en haalbaar.''

Bovendien past de visie van de drie ''erg goed'' bij de zorgvraag in de regio. In het nieuwe centrum worden de thuiszorg, de specialistische hulp en de ouderenzorg voor Noordoost-Friesland ondergebracht.

Zorgconcepten

De drie partijen gaan van start onder de naam Stichting Sionsberg 2.0. De investeerders hebben eerder nieuwe zorgconcepten gerealiseerd op verschillende plaatsen in Nederland.

Ook De Friesland Zorgverzekeraar is positief over het plan en heeft de curatoren laten weten de aangeboden zorg te gaan inkopen voor zijn klanten.

De zorgverzekeraar lag in Noordoost-Friesland onder vuur toen De Sionsberg in de problemen kwam. Veel verzekerden in Dokkum en omgeving verweten De Friesland dat die niet genoeg heeft gedaan om het ziekenhuis overeind te houden. Zo'n tweeduizend mensen hebben eind vorig jaar uit protest hun verzekering bij De Friesland opgezegd, zo zei de woordvoerster.

De Zorggroep Pasana, waaronder De Sionsberg viel, werd eind november failliet verklaard. Daarmee dreigde ook het doek te vallen voor het kleinste ziekenhuis van Nederland.

De curatoren, de medische staf en een deel van het personeel hebben het ziekenhuis vanaf toen in afgeslankte vorm opengehouden, in de hoop op een doorstart.