De voormalige eigenaar van het failliete reisimperium Oad, de familie Ter Haar, eist 80 miljoen euro aan schade van de Rabobank.

In stukken die dinsdag bij de rechtbank in Utrecht worden gedeponeerd, stelt de aandeelhoudersfamilie dat het reisbedrijf door de onnodige kredietopzegging door de afdeling bijzonder beheer van de bank failliet is gegaan.

Daardoor verloren circa 1.600 mensen hun baan en leden crediteuren, waaronder de Stichting Garantiefonds Reisgelden, een strop van tientallen miljoenen.

De familie Ter Haar heeft een deel van het geld dat in 2013 aanvankelijk bedoeld was voor een extra kapitaalinjectie, circa 7,5 miljoen euro, gereserveerd om tot aan de Hoge Raad te procederen, zegt een woordvoerder. ''Er is een oorlogskas.''

Beeld

Een woordvoerder van de bank laat desgevraagd weten nog niet inhoudelijk te kunnen reageren omdat de inhoud van de claim nog niet bekend is. Het beeld dat de schuld van het faillissement eenzijdig bij de Rabobank wordt neergelegd door de familie, herkent de bank niet. 

"Het traject heeft langer dan een jaar geduurd waarin het niemand is gelukt om met een passende oplossing te komen. We hebben dat traject zorgvuldig doorlopen waarin we ook hebben gekeken naar de mogelijke consequenties. Er waren geen externe geldschieters", aldus de zegsman.

Contra-claim

Rabobank heeft de familie Ter Haar op 11 december per brief een contra-claim in het vooruitzicht gesteld. Volgens juristen van de bank is de claim kansloos en dient die louter om de reputatie van de bank te schaden.

Het uit 1924 stammende familiebedrijf ging in september 2013 failliet nadat Rabobank de kredietlijn van 20 miljoen euro had opgezegd. Volgens de bank voldeed de aandeelhoudersfamilie niet aan de gestelde eisen voor kapitaalversterking.

De familie Ter Haar stelt volgens een woordvoerder echter dat de bank zo veel zekerheden zoals bedrijfspanden en bussen had opgeëist, dat het risico al volledig bij de aandeelhouders lag.

Als voorbeeld noemen de juristen in de stukken het feit dat Rabobank na verkoop van diverse zekerheden 5 miljoen euro aan curatoren heeft moeten terugbetalen. Ook werd jaarlijks het seizoenskrediet van 20 miljoen euro volledig terugbetaald.

Volgens een woordvoerder had Oad ten tijde van het faillissement ''geen euro schuld, had geen uitstaande leningen, geen achterstallige betalingen, nog nooit in 10 jaar tijd een betaling aan Rabobank gemist en nog 6 miljoen euro in kas''.

Dit moet u weten over faillissementen