Door de stakingsactie bij geldtransporteur Brink's Nederland is ongeveer 18 procent van de geldautomaten van Rabobank inmiddels leeg. Het gaat om 415 van de 2.300 automaten die de bank in Nederland heeft.

Rabobank verwacht dat het aantal lege automaten snel oploopt als de staking aanhoudt. SNS meldde maandag dat ongeveer twintig van zijn 540 geldautomaten leeg zijn. ABN Amro houdt het op zeven van de zestienhonderd.

​De stakingsactie bij geldtransporteur Brink's Nederland wordt dinsdag voortgezet, laat een woordvoerder namens vakorganisaties FNV en CNV maandagavond weten.

Ook een aantal automaten van SNS en ABN Amro worden al sinds zaterdag niet meer bijgevuld. Dit zal dinsdag evenmin gebeuren, zegt de woordvoerder.

Volgens hem kunnen de acties op een verantwoorde manier doorgaan. ''De kritische grens van het aantal automaten dat buiten gebruik raakt, zal dinsdag nog niet worden bereikt'', meent hij.

Kort geding

De actie wordt mogelijk beëindigd door de voorzieningenrechter in Utrecht. Die beslist dinsdagochtend of de werknemers van Brink's hun werkzaamheden weer volledig moeten hervatten.

De stakingsactie wordt dinsdag voortgezet. Dat laat een woordvoerder namens vakorganisaties FNV en CNV maandagavond weten.

Brink's vroeg de rechter maandag in een kort geding tegen FNV Bondgenoten en CNV Vakmensen de stakingsactie te verbieden. Volgens de directie dreigt het bedrijf er door om te vallen en kleven er grote veiligheidsrisico's aan.

De actie is een protest tegen de manier waarop Brink's Nederland wil reorganiseren. Daarbij verliezen zeshonderd van de ongeveer duizend werknemers hun baan.

Klant

De geldtransporteur snijdt in het personeelsbestand in verband met het verlies van Rabobank als zijn grootste klant. Rabobank stapt volgend jaar over naar Geld Service Nederland (GSN).

De bedoeling is dat een aantal werknemers van Brink's overstapt naar dit samenwerkingsverband van grote banken, of naar andere aanbieders. Tot woede van de bonden is daar nog weinig van terechtgekomen.

De actiecoördinator zegt dat de staking nog niet heeft geleid tot nieuwe voorstellen van Brink's aan zijn werknemers.

Staking Brink's gaat voorlopig door na uitgestelde uitspraak | Geldtransporteur Brink's wil verbod op staking | Profiel Brink's