De NS wil ongeveer zestig sprinters bestellen bij de Zwitserse treinenbouwer Stadler. Het Nederlandse spoorbedrijf zegt de treinen snel nodig te hebben.

Maar treinenbouwers Alstom en Bombardier maken bezwaar tegen de onderhandse gunning aan Stadler. De bedrijven spannen een kort geding aan.

''NS betreurt deze gang van zaken, omdat het niet in het belang van de Nederlandse reiziger is en we snel meer sprinters nodig hebben", zegt financieel directeur Engelhardt Robbe van NS.

"Wij zien de zaak met vertrouwen tegemoet en handelen zorgvuldig. Rechtszaken zorgen mogelijk alleen maar voor een latere komst van de benodigde sprinters'', aldus Robbe.

Extra sprinter

De NS zegt door reizigersgroei en diverse andere omstandigheden al eind 2016 extra sprinters nodig te hebben. ''Aangezien het tekort aan sprinters zich al op korte termijn voordoet, is het doorlopen van een openbare aanbesteding niet mogelijk.''

In zo'n situatie mag een spoorwegbedrijf volgens Robbe overgaan tot een onderhandse gunning. Andere opties, zoals het huren van treinen, bleken volgens NS niet mogelijk.

Aanmerking

Alstom en Bombardier vechten het besluit aan, omdat ze ook in aanmerking wilden komen voor een onderhandse gunning. Maar volgens de NS konden deze partijen niet aantonen dat ze aan de behoefte voor eind 2016 konden voldoen.

''Stadler is in staat om snel sprintertreinen te leveren, omdat zij al bezig is met een procedure voor toelating op het Nederlandse spoor.'' Bovendien rijden de treinen van Stadler van het type Flirt al in meerdere landen en hebben ze zich al bewezen, aldus NS.