Ondernemers in de industrie hebben sinds mei 2011 niet zoveel vertrouwen gehad als nu. Het vertrouwen is in december verder gegroeid.

Dat blijkt woensdag uit gegevens van het Centraal bureau voor de Statistiek (CBS). De indicator ging deze maand van 2,4 naar 3,4.

Ondernemers zijn vooral positiever geworden over hun orderportefeuille. Eerder waren ze daar nog licht negatief over.

Ook waren ze opnieuw positiever over hun productie in de komende drie maanden. Ze waren wel wat minder te spreken over hun voorraad eindproducten. Maar er zijn nog altijd meer ondernemers die hun voorraad te klein vinden dan te groot (negatief).

Positief

Ondernemers zijn al sinds oktober 2012 overwegend positief. In december ligt het vertrouwen van de producenten ruim boven het gemiddelde van 0,5 in de afgelopen twintig jaar.

In januari 2008 waren ondernemers nog het meest positief met een waarde van 9,4. Ruim een jaar later werd juist het dieptepunt bereikt van -23,5.

Oktober

Eerder deze maand meldde het statistiekbureau dat de Nederlandse industrie in oktober dagelijks gemiddeld 0,4 procent meer heeft geproduceerd dan een jaar eerder. Maar de groei viel lager uit vanwege de grote krimp in de tabaksindustrie.

In oktober was de voorraad aan eindproducten 2,9 procent groter dan een jaar eerder. Die groei is wel kleiner dan een maand eerder. Al ruim een half jaar lang groeien de voorraden ten opzichte van een jaar eerder.