In het afgelopen jaar is er opnieuw een recordaantal aan nieuwe kleine bierbrouwers bijgekomen in Nederland. In 2014 waren dat er 73, waarmee het totaal op 269 lokale brouwers uitkomt.  

Dat blijkt uit tellingen van Cambrines, een niet-officiële organisatie die het aantal nieuwe bierbrouwerijen sinds 1985 bijhoudt. Het is volgens Cambrines voor het vierde jaar op rij dat er een recordaantal lokale brouwers bijkomt.

"Regionale producten worden steeds belangrijker", zegt Constant Keinemans, voorzitter van branchevereniging Klein Brouwerij Collectief (KBC).

Volgens hem kennen veel brouwerijen hun oorsprong in de keuken, waarop men besluit regionaal te gaan en de productie op te schroeven zodra het aanslaat bij een groter publiek.

Doorgroeien

De huidige stijgende lijn kan ook de komende jaren verder doorgroeien, denkt Keinemans. "Aan het begin van de twintigste eeuw kende iedere regio meerdere brouwerijen en hadden steden hun eigen specifieke biersoort. We kunnen weer naar die situatie terugkeren."

Het aanbod wordt ook steeds specialistischer. "Old school" brouwers maken volgens Keinemans nog steeds de gangbare speciaalbieren zoals blond, dubbel en tripel, maar een generatie "new school" brouwers experimenteert succesvol met andere en nieuwe bereidingen.

"Om zetmeel om te zetten in suiker duurt bij bierbrouwen normaal zo'n 2,5 uur, er zijn nu brouwers die dat een week laten duren. Dan komen er heel andere smaken vrij."

Voor een deel is bier beleving, weet Keinemans. Maar de kwaliteit moet ook goed zijn. "Over kwaliteit valt niet te twisten, die is goed van Nederlandse lokale brouwers. Inmiddels hebben we ook een nieuw hygiëneplan geschreven dat  is goedgekeurd door het ministerie van Volksgezondheid." 

Nederlanders ontdekken massaal speciaalbier