De verkoop van nieuwe snorfietsen en brommers is dit jaar flink aangetrokken. Dat blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van de brancheorganisaties Bovag, RAI Vereniging en RDC.

Het aantal verkochte bromfietsen steeg in de eerste elf maanden van het jaar met ruim 12 procent tot bijna 15.400.

De verkoop van snorfietsen kwam uit op bijna 44.950 stuks, een stijging van 2,2 procent. Bijna een op de tien (4263) daarvan is elektrisch aangedreven.

In november werden ruim een vijfde (21 procent) meer nieuwe brommers en ruim 13 procent meer snorfietsen aan de man gebracht. Volgens de BOVAG wordt de snorfiets steeds vaker voor woon-werkverkeer gebruikt als alternatief voor de auto.

''De elektrische variant heeft een actieradius tot wel honderd kilometer en volstaat daarmee ruimschoots voor dagelijks gebruik'', aldus de brancheorganisatie.

Helm

Vorige week werd een plan van de gemeente Amsterdam om snorfietsers te verplichten een helm te dragen en van het fietspad naar de rijbaan te verbannen naar de prullenbak verwezen door de Tweede Kamer.

''BOVAG en RAI Vereniging vinden dat een verstandig besluit van de politiek, aangezien er op de rijbaan levensgevaarlijke situaties zouden gaan ontstaan. De snorfiets met een maximumsnelheid van 25 kilometer per uur zou zich tussen het (vracht)verkeer met een dubbele maximumsnelheid moeten gaan begeven'', zeggen de organisaties.