Europe Container Terminals (ECT) en het Havenbedrijf Rotterdam hebben een eind gemaakt aan hun langlopende conflict over de verdeling van containerterminals op de Tweede Maasvlakte.

ECT gaat geen hoger beroep instellen in de drie jaar geleden aangespannen rechtszaak tegen het havenbedrijf. Dat maakten de twee bedrijven maandag bekend.

''ECT en het Havenbedrijf zijn tot de conclusie gekomen dat het in beider belang is om, ieder vanuit hun eigen positie en verantwoordelijkheid, waar mogelijk samen op te trekken'', aldus de twee.

Al sinds 2011 ruziën de bedrijven over de verdeling van containerterminals op de Tweede Maasvlakte. Het conflict draait om de komst van twee nieuwe concurrenten. ECT eiste een schadevergoeding van 900 miljoen euro omdat het de concurrenten moest toelaten.

Maar de rechtbank bepaalde eerder dit jaar dat het Havenbedrijf Rotterdam het containeroverslagbedrijf geen schadevergoeding hoeft te betalen. Het havenbedrijf had volgens de rechter geen misbruik gemaakt van een economische machtspositie.

Topman

Vorige week maakte ECT bekend dat topman Jan Westerhoud (62) per 1 januari vertrekt na 10 jaar leiding te hebben gegeven aan het bedrijf.

Onder zijn aanvoering kwam ECT op ramkoers te liggen met het Havenbedrijf over de vestiging van de twee concurrerende terminals op de Tweede Maasvlakte. Dat partijen hebben besloten de strijdbijl te begraven, staat volgens een woordvoerder van ECT los van het vertrek van Westerhoud.

ECT, eigendom van de Chinese gigant Hutchison Port Holdings, is met een geschat martkaandeel van 70 procent het grootste containeroverslagbedrijf in de Rotterdamse haven. De verwachting is dat dit marktaandeel de komende jaren afneemt door de komst van de nieuwe terminals op de Tweede Maasvlakte.