Het aantal faillissementen van bedrijven en instellingen is dit jaar met bijna een kwart (24 procent) gedaald ten opzichte van 2013. 

Volgens voorlopige cijfers van Faillissementsdossier.nl gingen in 2014 bijna 9.900 bedrijven en instellingen over de kop. De cijfers zijn inclusief eenmanszaken, vennootschappen onder firma, stichtingen en verenigingen.

Daarmee ligt het aantal faillissementen nog altijd fors boven het niveau van dat van voor de crisis. In 2008 registreerde de website vierduizend faillissementen.

De daling van het aantal faillissementen dit jaar wordt toegeschreven aan de verbeterde economische omstandigheden en het toegenomen consumentenvertrouwen.

Bouw

Vooral in de bouw gingen minder bedrijven op de fles. In deze sector waren het er dit jaar tot nu toe 1.062, een daling van 34 procent.

Er gingen vooral minder timmerbedrijven, elektriciens, schilders en andere gespecialiseerde bouwbedrijven failliet. De afgelopen jaren hadden juist deze specialisten het zwaar te verduren.

Volgens Faillissementsdossier.nl profiteren bouwbedrijven van het verlaagde btw-tarief voor verbouwingen en renovaties van woningen. De maatregel is verlengd tot 1 juli 2015.

ICT is een andere sector die er gunstig uitspringt, met een daling van 33 procent tot 252 failliete bedrijven.

Zeeland

Op provinciaal niveau daalde in Zeeland het aantal bedrijven en instellingen dat op de fles ging het sterkst, met 40 procent tot 151.

Zuid-Holland bleef koploper met 1.858 faillissementen. Dat zijn er wel 20 procent minder dan in 2013.

Dit moet u weten over faillissementen | Winkelketens die recentelijk failliet gingen