De huishoudhulporganisatie van de West-Brabantse zorginstelling Thebe is donderdag failliet verklaard. Ongeveer 1.950 medewerkers (vooral huishoudhulpen) verliezen hun baan.

Het faillissement is aangevraagd door Thebe zelf. Volgens Thebe ligt de oorzaak bij de bezuinigingen op de huishoudelijke hulp.

Gemeenten kiezen zelf bij wie ze de zorg inkopen. De vraag ligt lager dan verwacht en de prijzen ook. Het personeel van Thebe is relatief duur.

Het verlies van de huishoudelijke hulp werd al een tijd gecompenseerd met andere inkomsten van het bedrijf, maar dat is niet langer verantwoord, staat in een verklaring. De thuiszorg, kraamzorg en verpleeghuiszorg van Thebe hebben geen last van het faillissement.

Het personeel van de huishoudhulporganisatie krijgt december en de eindejaarsuitkering nog uitbetaald. De medewerkers wordt gevraagd om in januari te blijven werken om de gevolgen voor de cliënten te beperken en gemeenten tijd te bieden om een oplossing te vinden.

Goedkoop geloosd

Volgens advocaat Jean-Louis van Os van veel werknemers worden de huishoudhulpen met het faillissement goedkoop geloosd. ''Dit is geen toeval. Dit is een bizar en gemeen spelletje'', reageerde hij.

Van Os denkt dat in de coulissen al een overnamekandidaat klaarstaat. De advocaat kondigde namens de werknemers beroep aan tegen faillissement.

Curator en voormalig bewindvoerder Koenraad de Klerk ziet na het faillissement nog wel mogelijkheden, maar wilde die donderdag nog niet toelichten. Hij reageert ook niet op de verwijten.

Ook directeur Karel Verweij van Thebe zegt dat er wordt gewerkt aan een doorstart. ''Maar een vooropgezet plan is het niet'', reageerde hij.

Volstrekt onduidelijk

''Het is vreselijk dat de directie van Thebe dit laat gebeuren. De vakbonden eisen een onderbouwing, want die is volstrekt onduidelijk,” zegt onderhandelaar Karim Skalli van Abvakabo FNV in een reactie.

De aanvraag van het faillissement komt voor de zorgverleners en de vakbonden als een grote verrassing. "Het werk verdwijnt niet; kwetsbare mensen blijven ook na 1 januari 2015 zorg nodig hebben", aldus Abvakabo.

Thebe levert dagelijks huishoudhulp aan ruim 7.000 mensen in 22 gemeenten in West-Brabant.