Groente- en fruittelers die worden getroffen door de Russische boycot kunnen aanspraak maken op een nieuwe garantieregeling. 

Het kabinet stelt hier 75 tot 100 miljoen euro voor beschikbaar, maakte staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken woensdag bekend.

Met het geld dat de overheid uittrekt, kunnen garantstellingen worden afgegeven, waardoor de tuinders via de banken tot 200 miljoen euro kunnen lenen.

De nieuwe steun komt bovenop eerdere maatregelen die zijn getroffen om de tuinders te helpen. Eerder was al een verkenning aangekondigd naar de behoefte aan deze ingreep. Na overleg met de agrarische en de financiële sector kan deze regeling nu opengesteld worden.

Gezonde bedrijven 

''Met deze garantieregeling steunen we ondernemers met in de kern gezonde bedrijven, zodat zij een moeilijke fase kunnen overbruggen. De overheid en de banken delen de risico’s. Zo kunnen banen en economische activiteiten voor Nederland behouden blijven'', aldus Dijksma.

Boerenorganisatie LTO Nederland reageert verheugd. ''Hier hadden wij eerder nadrukkelijk om gevraagd. Het is niet de oplossing van alle problemen, maar het geeft wel lucht. Veel telers moeten nu juist plantmateriaal aankopen voor het nieuwe seizoen'', zegt LTO-voorzitter Albert Jan Maat.

LTO probeert in Brussel nog altijd toestemming te krijgen om collectieve brancheafspraken te kunnen maken, bijvoorbeeld over het uit de markt halen van producten. Zo'n 'crisiskartel' is strijdig met de mededingingsregels, maar volgens Maat wel de manier om grote overschotten aan groente- en fruit te voorkomen.

De overheid hanteert in eerste instantie een garantieplafond van 75 miljoen euro. Dit kan indien noodzakelijk nog opgerekt worden tot 100 miljoen euro.

Overzicht sancties Rusland tegen EU | 'Duitse export naar Rusland daalt 20 procent'