De industriële productie in de eurozone is in oktober met 0,1 procent gestegen ten opzichte van de voorgaande maand. 

Dat meldt Europees statistiekbureau Eurostat vrijdag.

De groei was daarmee lager dan in september. In die maand trok de productie nog met 0,5 procent aan. Economen voorspelden in doorsnee een plus van van 0,2 procent voor oktober.

De productie in de eurolanden lag 0,7 procent hoger dan in oktober 2013. Die toename voldeed aan de verwachtingen.

Ierland

Veruit de sterkste groei op jaarbasis werd gemeten in Ierland, waar een plus van bijna 40 procent werd geregistreerd. De grootste dalingen vonden plaats in Italië (min 3 procent) en Nederland (min 1,4 procent).

Het cijfer voor Nederland wijkt af van de groei (0,4 procent) die het CBS eerder deze week meldde. In tegenstelling tot het Nederlandse statistiekbureau rekent Eurostat de energiesector tot de industrie.

Werkgelegenheid

Eurostat maakt vrijdag ook bekend dat de werkgelegenheid in het derde kwartaal met 0,2 procent is opgelopen in vergelijking met de voorgaande verslagperiode.
 
Volgens het bureau hadden in het afgelopen kwartaal 148,2 miljoen mensen in de eurozone een betaalde baan. Voor de gehele Europese Unie was in het derde kwartaal sprake van een stijging van de werkgelegenheid met 0,3 procent.

Griekenland

Van de landen binnen de eurozone toonde Griekenland (plus 1,7 procent) de sterkste verbetering. Litouwen (plus 1,5 procent) en Portugal (plus 1,4 procent) completeerden de top drie.

In Letland, Malta, Finland en Estland nam de werkgelegenheid juist af. Voor Nederland meldt Eurostat een groei met 0,1 procent in vergelijking met het tweede kwartaal.