De omzet van accountants, belastingadviseurs en administratieve dienstverleners daalde afgelopen kwartaal naar een ''historisch laag'' niveau. De branche zette 3 procent minder om vergeleken met een jaar eerder.

Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekend.

Terwijl de meeste branches in de zakelijke dienstverlening de crisis weer wat te boven lijken te komen, blijft accountancy omzet verliezen. De vraag naar boekhoudkundige en administratieve dienstverlening neemt volgens het statistiekbureau al jaren af en dit is terug te zien in de omzetontwikkeling.

Belangrijkste oorzaak is de automatisering in de branche. Die heeft taken als het verzorgen van de boekhouding en het controleren van de jaarrekening flink veranderd. De laatste keer dat de accountancy de omzet op jaarbasis zag toenemen, was in 2009.

Omzet

De zakelijke dienstverlening als geheel behaalde in het derde kwartaal 4,1 procent meer omzet dan een jaar eerder. Daarmee lag de omzetgroei hoger dan in de eerste helft van dit jaar. De vooruitgang is echter niet in alle sectoren zichtbaar.

Ruim 30 procent van de ondernemers in de zakelijke dienstverlening verwacht dat de omzet volgend jaar groeit. Slechts één op de tien voorziet een afname van de opbrengsten. De investeringsverwachtingen zijn minder somber dan in de afgelopen jaren. Toch heeft het aantal ondernemers dat de investeringen ziet dalen nog altijd de overhand.

Over de werkgelegenheid in 2015 zijn de ondernemers positiever dan voorheen. Er zijn nu meer ondernemers die denken dat het personeelsbestand zal groeien dan er uitgaan van krimp. In de prognoses voor 2013 en 2014 was dit juist andersom.