De Jaarbeurs voert een grote ontslagronde door. Voor een kleine honderd van de circa negenhonderd medewerkers is begin volgend jaar geen plaats meer, maakte directeur Henk Broeders woensdag bekend.

Mede door de crisis loopt het aantal beurzen in het bekende hallencomplex in Utrecht de laatste tijd terug. Ook zijn beurzen vaak kleiner van omvang en moeten meer kosten worden gemaakt om alles naar wens te laten verlopen.

De Jaarbeurs verkeert hierdoor in financiële moeilijkheden. Vorig jaar schreef de organisatie voor het eerst sinds de oprichting in 1916 rode cijfers.

Er werd 5 miljoen euro verlies geboekt, tegen een winst van 11,6 miljoen het jaar ervoor. De omzet liep tegelijkertijd terug van 149,2 naar 140,9 miljoen euro.

Broeders rekent erop dat de Jaarbeurs door de kosten van de reorganisatie dit jaar opnieuw op een ,,aanzienlijk verlies'' afstevent. De Jaarbeurs is een stichting en heeft daardoor geen winstoogmerk. Maar volgens de directeur is winst wel nodig om de organisatie draaiende te houden.

Vorig jaar werd er ook al gereorganiseerd bij de Jaarbeurs. Toen zijn een aantal afdelingen binnen de organisatie samengevoegd en verloren 25 mensen hun baan.

Video: Bijna honderd ontslagen Jaarbeurs