De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie is in oktober 0,4 procent hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag. 

In de categorie voedings- en genotsmiddelen nam de productie met bijna 8 procent af, ondanks een toename van ruim 2 procent in het voedingssegment. Ook de productie van de elektrotechnische en machineindustrie slonk, met 0,5 procent.

De transportmiddelenindustrie was de sterkste stijger met een ruim 7 procent hogere productie, op afstand gevolgd door de olie-, chemische, rubber en kunststofindustrie (plus 2 procent) en de metaalsector (plus 2,5 procent). Deze vijf branches zijn samen goed voor ruim driekwart van de industriële productie.

In vergelijking met september nam de productie met 0,1 procent toe. Hier rekenden economen gemiddeld op een herstel van 1,4 procent na de oorspronkelijk gemelde daling van 1,1 procent in september. Dat cijfer werd woensdag herzien tot een min van 0,6 procent.

Volgens het CBS fluctueert de voor seizoenseffecten gecorrigeerde productie dit jaar sterk. In februari werd het hoogste niveau in meer dan zes jaar bereikt, waarna zowel forse dalingen als flinke stijgingen volgden. Met de bijna gestabiliseerde productie in oktober kwam het niveau in die maand bijna 4 procent lager uit dan in februari.