
Begin 2015 duidelijkheid over ABN Amro
ABN werd in 2008 op het dieptepunt van de kredietcrisis voor bijna 17 miljard euro genationaliseerd. In de jaren erna werd volgens berekeningen van Financiën nog eens bijna 5 miljard in de bank gestoken.
Andere berekeningen tellen op tot een bedrag van 30 miljard, inclusief de kosten voor verzekeraar ASR.
Het kabinet nam vorig jaar augustus het principebesluit ABN Amro op enig moment weer naar de beurs te brengen. Dijsselbloem zei eind vorig jaar dat hij er geen haast mee heeft en dat de markt er klaar voor moet zijn.
Advies
In het jaarverslag over de staatsdeelnemingen schrijft de PvdA-minister nu dat hij een advies van de NLFI over een beursgang afwacht. NLFI is de stichting die namens de Staat de aandelen van ABN Amro, ASR en SNS Reaal beheert.
''Alvorens er een besluit wordt genomen zal de Kamer begin 2015 worden geïnformeerd'', aldus de minister.
Interesse
Bij RTL Z zei Dijsselbloem dinsdag dat hij begin volgend jaar niet alleen gaat bekijken hoe ABN er zelf voorstaat, maar ook hoe het met de financiële sector is gesteld. Ook is van belang of er voldoende interesse is bij beleggers om aandelen ABN te kopen.
Als dat hem allemaal voldoende vertrouwen geeft, kan een eerste deel van de bank naar de beurs. ABN zal zeker niet in één klap in z'n geheel naar de beurs gebracht worden, aldus Dijsselbloem.