Medisch distributeur Brocacef neemt Mediq Apotheken Nederland over. Dat werd dinsdag bekendgemaakt zonder het geven van financiële details.

De deal omvat naast de apotheken en groothandel van Mediq Apotheken ook de onderdelen die geneesmiddelen leveren aan ziekenhuizen en logistieke diensten aanbieden.

Door het samengaan van de twee ontstaat een bedrijf op de Nederlandse farmaciemarkt met een omzet van 2,1 miljard euro, 5300 medewerkers en een landelijk dekkend netwerk van apotheken. Brocacef heeft op dit moment 116 eigen apotheken, terwijl Mediq er 219 bezit.

De naam Mediq Apotheken zal daarbij op termijn verdwijnen en plaatsmaken voor BENU. De activiteiten voor zakelijke klanten blijven de naam Brocacef dragen.

Brocacef en Mediq denken onder meer dat door de stap consumenten kunnen profiteren van "goede, bereikbare en betaalbare zorg" en dat er samen sneller farmaceutische zorgprogramma's kunnen worden ontwikkeld.

Investeringen

Bestuursvoorzitter Peter de Jong van Brocacef gaf aan dat door bezuinigingen en een krimpende markt steeds meer apotheken in Nederland gesloten worden. "Wij willen ze openhouden. Door de overname kunnen we volume en lage kosten creëren. Ook zijn daardoor investeringen mogelijk".

De Jong denkt dan ook dat door de stap "gezondheidswinst" geboekt zal worden door het "ondernemerschap" van Brocacef te combineren met de "innovatiekracht" van Mediq.

Mediq

Mediq, dat naast Apotheken ook nog het onderdeel Direct & Institutioneel (D&I) heeft, stelde in een verklaring dat zijn twee divisies verschillen in dynamiek, activiteiten en strategie.

Het bedrijf heeft daarom besloten verder te groeien met D&I en een nieuwe eigenaar te vinden voor de apotheken, zo gaf topman Arthur de Bok aan.

Goedkeuring

Brocacef en Mediq denken dat de overname volgend jaar afgerond zal worden, hoewel de mededingingsautoriteiten nog goedkeuring moeten geven.

"De ervaring leert dat het proces bij de toezichthouders zo'n zes tot negen maanden kan duren", aldus De Jong.