Zondag 2 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
aedes

'Woningcorporaties worden niet rijker'

Woningcorporaties worden niet rijker en hebben zeker niet 12,8 miljard euro extra in kas. Dat zegt de koepelorganisatie van de corporaties Aedes.
Door ANP

Aedes reageert hiermee op het eerder deze week verschenen rapport van het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV), waarin staat dat het vermogen van woningcorporaties met 12,8 miljard euro is gestegen tot 45,3 miljard euro.

Minister Stef Blok (Wonen) zei vrijdag naar aanleiding van deze cijfers dat woningcorporaties nu flink moeten gaan investeren in goed onderhoud en het isoleren van hun huurwoningen.

Maar Aedes zegt dat het door CFV geschetste beeld van rijker wordende woningcorporaties niet juist is. ''Het is een rekenkundige kwestie, waarmee het CFV een 'papieren vermogensstijging' weergeeft'', meldt de organisatie op haar website.

Volgens het CFV neemt het vermogen van de corporaties toe doordat zij de huren verhogen en de kosten van onderhoud en beheer verlagen. ''Het is zeer de vraag of woningcorporaties de verwachte huren kunnen en zullen doorvoeren'', stelt Aedes in dat verband.

De organisatie zegt dat het CFV in zijn berekeningen ook geen rekening houdt met wettelijke maatregelen die Blok voor woningcorporaties wil doorvoeren om te voorkomen dat hun kerntaak (zorgen voor betaalbare huisvesting voor mensen met lage inkomens) in het gedrang komt door commerciële activiteiten. ''Door die maatregelen zullen de komende jaren de kosten van corporaties stijgen, terwijl de inkomsten zullen dalen'', stelt Aedes.


Lees meer over:

aedes

Aanbevolen artikelen