De NS gaat 118 nieuwe treinen kopen bij Spaanse fabrikant CAF. Het bedrijf investeert 500 miljoen euro in de vernieuwing.

Dit meldt de NS vrijdag.

De nieuwe treinen, genaamd Sprinter Nieuwe Generatie (SNG), gaan naar verwachting in 2018 rijden op het Nederlandse spoor. De spoorvervoerder heeft de mogelijkheid om nog meer orders te plaatsen bij CAF.

De nieuwe treinen krijgen brede deuren, zijn energiezuinig en toegankelijk voor rolstoelgebruikers, aldus het concern. De treinen beschikken ook over een rolstoeltoegankelijk toilet.

De NS zegt verder vanaf eind 2016 nog extra sprinters nodig te hebben door reizigersgroei. Het bedrijf is van plan om daarom nog eens zestig sprinters te kopen bij de Zwitserse fabrikant Stadler.

Aanbesteding

Voor de aankoop van nieuwe intercity’s is een nieuwe aanbesteding gestart. De NS heeft vier treinenbouwers geselecteerd die waarschijnlijk in 2021 de treinen kunnen leveren. De vier bedrijven kunnen nu bieden op de order. 

Engelhardt Robbe, financieel directeur bij de NS, zegt met de nieuwe treinen vooral in te gaan spelen op de drukke ochtendspits.