Bijna alle detailwinkels hadden in het derde kwartaal een hogere omzet dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Woonwinkels noteerden zelfs voor het eerst in zes jaar meer inkomsten.  

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag.

Binnen de detailhandel deden de kleding- en schoenenzaken gaat het gezien de laatste twee kwartalen steeds slechter.

In het eerste kwartaal was er, voor het eerst sinds het derde kwartaal in 2012,  nog een omzet- en volumestijging te zien. Daarna raakten de schoenen- en kledingwinkels in verval, mede door een prijsdaling van bijna 2 procent sinds eind 2013.

Daling

Gekeken naar de totale detailhandel is er in het derde kwartaal een kleine omzetdaling te zien, vergeleken met een jaar geleden. Volgens het statistiekbureau was de prijsdaling groter en groeiden de verkopen minder sterk. Vooral de winkels in voedings- en genotmiddelen presteerden minder goed.

Het aantal vacatures binnen de detailhandel steeg wel in het afgelopen kwartaal, bovendien gingen er ook minder winkels failliet. Dat is waarschijnlijk het gevolg van een lichte groei van de consumentenbestedingen, de koopbereidheid van consumenten is nog wel negatief, aldus het CBS.