De groei van de vraag naar vliegtickets in Europa is in oktober flink gestegen ten opzichte van de maand daarvoor. Dat blijkt uit de wereldwijde passagiersstatistieken die brancheorganisatie IATA donderdag heeft gepubliceerd.

De Europese luchtvaartmaatschappijen noteerden gezamenlijk een groei van 5,8 procent in vergelijking met een jaar eerder. Daarmee was de groei sterker dan in september. In die maand steeg het passagiersvervoer met 3,9 procent. De Europese markt blijft evenwel last houden van de economische tegenwind. Met name de budgetmaatschappijen zorgden ervoor dat de groei robuust bleef.

De capaciteit in Europa nam met 5 procent toe terwijl de vluchten gemiddeld voor 81,9 procent vol zaten. In geen enkele andere regio zaten de toestellen zo vol.

Wereldwijd nam de vraag naar vliegtuigtickets met 5,7 procent toe, terwijl het aantal beschikbare stoeltjes met 5,5 procent toenam. In vrijwel alle regio's was er sprak van groei. Alleen in Afrika werden in oktober op jaarbasis minder passagiers geteld.

Statistiekbureau Eurostat meldde donderdag dat Europese luchtvaartmaatschappijen in 2013 840 miljoen passagiers vervoerden. Dat is een toename van 1,7 procent in vergelijking met een jaar eerder.

De Londense luchthaven Heathrow verwerkte vorig jaar de meeste passagiers van alle vliegvelden binnen de Europese Unie, gevolgd door Charles de Gaulle in Parijs, de luchthaven van Frankfurt en Schiphol.