De omstreden taxidienst UberPOP gaat uitbreiden naar Rotterdam en Den Haag. De dienst wil vooral klanten werven onder treinpassagiers.

Ze wil daarmee naar eigen zeggen het treingebruik binnen de Randstad stimuleren, zo maakte Uber donderdag bekend.

Volgens Uber nemen mensen nu minder vaak de trein, omdat de reis van station naar eindbestemming een hinderpaal vormt. De taxi's van Uber, die via een app op de smartphone zijn op te roepen, nemen die belemmering weg, aldus het bedrijf.

Illegaal

UberPOP rijdt al in Amsterdam. Chauffeurs van de dienst, die in hun eigen auto klanten rondrijden, riskeren een forse boete. Ze maken zich schuldig aan illegaal taxivervoer, meent de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). 'Echte' taxi's zijn veel duurder dan UberPOP, omdat ze aan strenge regels moeten voldoen.

De inspectie deelde in oktober in samenwerking met het Openbaar Ministerie en de politie voor het eerst boetes uit in Amsterdam. Vier chauffeurs liepen tegen de lamp en moesten ieder 1.500 euro betalen.

Een woordvoerster van de ILT kon donderdag nog niet zeggen of er al plannen zijn om actie te ondernemen tegen chauffeurs in Rotterdam en Den Haag, die zich niet aan de regels houden waaraan reguliere taxi's moeten voldoen.