Directeur Frans van der H. (70) van het Veldhovense hardhoutfonds Groen Invest krijgt geen straf voor het privé opnemen van 2 miljoen euro van beleggers. 

De rechter oordeelt dat er geen bewijs is voor fraude omdat het geld ruim voor het faillissement werd opgenomen.

De directeur kon het faillissement toen niet zien aankomen en dus is er geen bewijs dat schuldeisers bewust zijn benadeeld. De directeur kreeg evenmin straf voor het beleggen zonder vergunning omdat hij dat maar een paar maanden heeft gedaan en in die korte tijd niet anders kon handelen, aldus de rechter.

Er was tegen Frans van der H. vier jaar celstraf geëist, waarvan een jaar voorwaardelijk.

In totaal 5.500 beleggers investeerden bijna 70 miljoen euro in de kweek van robiniabomen in Nederland en het buitenland. Groen Invest ging failliet, onder andere omdat ongeschikte grond werd gekocht.

Inleg 

De beleggers zijn het grootste deel van hun inleg daarom kwijt. Hun verliezen lopen uiteen van 9.000 euro tot soms wel 2 ton per persoon.

In een zaak van de curator tegen Frans van der H. is eerder wel bepaald dat de directeur het geld dat hij privé gebruikte, moet terugbetalen.

Gedupeerde beleggers reageerden woensdag verontwaardigd. Voorzitter Cor van Erp van de verenigde beleggers noemde de uitspraak onbegrijpelijk. ''Mijn oude dag is verdwenen en hij vertrekt met ons geld naar een warm land en komt er ook nog mee weg’’, reageerde belegger Rien Baggermans uit Helmond.