Warenhuisketen Hema blijft verlies draaien. In het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar kwam het nettoverlies uit op 14,8 miljoen euro. 

Dat komt ruwweg neer op een verdrievoudiging van het verlies vergeleken met dezelfde periode vorig jaar, maakte HEMA woensdag bekend.

Ook de voorgaande twee kwartalen werden met verlies afgesloten. Het nettoverlies over heel 2013 kwam uit op 16,4 miljoen euro terwijl in het jaar daarvoor nog winst werd geboekt.

Het bedrijf schrijft het verlies onder meer toe aan de vernieuwingsoperatie van de 529 winkels in Nederland. Verder moesten er eenmalig kosten worden ingeboekt voor de reorganisatie van het hoofdkantoor. Daarbij verloren eerder dit jaar 65 mensen hun baan.

Verkopen

De keten kampt al langer met lage consumentenbestedingen en moeilijke marktomstandigheden.

De verkopen in de winkels pakten in het derde kwartaal opnieuw lager uit dan een jaar geleden, vooral in Nederland. Dat kwam volgens Hema, naast de ombouwoperatie, onder meer door het relatief warme weer in september. Hierdoor werd minder winterkleding verkocht.

Omzet 

De omzet van het bedrijf daalde met 3,4 procent tot 271,1 miljoen euro. In Nederland, verreweg de belangrijkste markt voor Hema, liepen de inkomsten het hardst terug. De omzet daalde hier met ruim 6 procent tot 214,7 miljoen.

Topman Ronald van Zetten stelt dat Hema een ''uitdagend kwartaal'' achter de rug heeft. De keten presteerde volgens hem ''in lijn met de Nederlandse retailmarkt, die nog steeds geen herstel laat zien". 

Vierde kwartaal

HEMA durft geen voorspellingen te doen over het vierde kwartaal. Daarvoor is de situatie op de retailmarkt momenteel te onzeker. De keten baarde onlangs nog opzien door voortaan ook smartphones en tablets onder het eigen label aan te bieden.

Financieel directeur Ad Walter stelt dat die uitbreiding van het assortiment vooral is ingegeven door marketing-overwegingen. ''Iedereen zal snappen dat we daar niet heel rijk van worden.''

Walter zegt verder dat er voorlopig geen nieuwe banenreductie in het verschiet ligt. In landen als Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, waar HEMA de laatste tijd betere zaken doet, zullen komende periode bovendien meer nieuwe filialen worden geopend. HEMA telt inmiddels 679 winkels.

Webshop

Klanten die hun sinterklaascadeaus via de webshop van HEMA hebben besteld, lopen het risico dat hun aankopen niet voor vrijdag 5 december worden bezorgd. Dat geldt alleen voor bestellingen die gedaan zijn na 27 november.

''De online verkoop is met twee derde gestegen ten opzichte van vorig jaar, die groei is hoger dan van tevoren was ingeschat'', aldus een woordvoerder van de winkelketen. De Hema kan geen inschatting geven hoeveel dagen het duurt voordat een bestelling wordt geleverd.

Bestellingen van fotoproducten en gebak worden wel op tijd geleverd.

Markt

Volgens Van Zetten laat de Nederlandse retailmarkt nog geen herstel zien. Hoewel de aankomende feestdagen de detailhandel een extra impuls van naar schatting 1,3 miljard euro geven, laat het algemene beeld een omzetdaling zien.

In september daalde de omzet in de detailhandel met 0,4 procent ten opzichte van een jaar eerder. Vooral bovenkledingwinkels, textielsupermarkten en winkels in huishoudelijke artikelen leverden omzet in.

Hema verraste afgelopen jaar door met diensten zoals zorgverzekeringen en  notariszaken op de markt te komen.   

Failliet

In oktober werd bekend dat vijf Hema-winkels die werden gerund door franchisers dicht moesten wegens geldproblemen.

Een woordvoerder benadrukte destijds dat het puur de eigen omstandigheden zijn waardoor deze ondernemers in de problemen zijn gekomen. Ongeveer 260 van de vijfhonderd Hema-winkels in Nederland zijn van franchisers.