Topman Steven Murphy vertrekt eind dit jaar bij veilinghuis Christie's. 

Dat heeft het bedrijf dinsdag aan Britse media laten weten. De precieze reden voor het vertrek van Murphy is niet gegeven. Zelf stelt de Amerikaanse bestuurder dat hij meer tijd vrij wil maken voor zijn gezin.

Murphy, die sinds 2010 de hoogste baas was bij Christie's, geeft het stokje door aan Patricia Barbizet. Zij vervult bij het veilinghuis nu nog een rol die te vergelijken is met die van de president-commissaris bij Nederlandse ondernemingen. Zij behoudt die functie en neemt daarnaast de dagelijkse leiding over het bedrijf op zich.

Het vertrek van Murphy volgt nog geen twee weken op dat van topman William Ruprecht bij concurrent Sotheby's. Die ruimde het veld na lang aandringen van de activistische belegger Daniel Loeb, die kritisch was over de financiële prestaties van het beursgenoteerde veilingbedrijf.

Sotheby's

Christie's, dat eigendom is van de Franse zakenman François Pinault, is daarentegen uiterst tevreden over Murphy. Onder zijn leiding heeft het veilinghuis volgens marktkenners afstand genomen van Sotheby's, waar de twee bedrijven eerder gezien werden als gelijkwaardige concurrenten.