Duitsland, Frankrijk en Italië roepen Brussel op met strengere, bindende regels te komen die een einde maken aan belastingvoordelen voor bedrijven.

Als het aan de drie grootste economieën van Europa ligt, worden de regels voor het einde van 2015 aangenomen. Dat staat in een brief van de ministers van Financiën van die landen aan EU-commissaris Pierre Moscovici (Economische en Financiële zaken).

Het is de grootmachten vooral een doorn in het oog dat bedrijven, door een gebrek aan Europese regels, geld kunnen overhevelen naar het land met het vriendelijkste belastingklimaat. ''Iedereen moet zijn eerlijke deel van belastingen betalen.''

In de brief wordt geen land met naam genoemd, maar bekend is dat er onderzoeken lopen naar belastingdeals met grote bedrijven in Nederland, Luxemburg en Ierland.

Bankconcurrentie

''Sinds bepaalde praktijken publiek bekend zijn, is de grens van toegestane belastingconcurrentie tussen lidstaten verschoven. Die ontwikkeling is onomkeerbaar'', aldus de drie ministers.

Zij roepen Brussel op meer te doen om brievenbusfirma's en andere schimmige bedrijfsconstructies aan te pakken. Zo stellen ze een register voor zodat bekend is wie de eigenaren zijn van dergelijke ondernemingen.

De Europese Commissie verwelkomt de brief. ''Elke input van landen om oplossingen te vinden tegen belastingontduiking is gewenst'', aldus een woordvoerster. Het is nog niet bekend of Moscovici iets ziet in de voorstellen.

Brussel heeft al gezegd begin 2015 met een voorstel te komen over de automatische gegevensuitwisseling over belastingpraktijken.